Минфин - Курсы валют Украины

Установить
Demchak
Руслан Демчак
Зарегистрирован:
19 августа 2011

Последний раз был на сайте:
11 октября 2023 в 21:15
Подписчики (36):
buratinko
buratinko
Украина
71529233
Sanuxa Gogoman
vista1
vista1
himik23
himik23
olexch
Александр Чернов
41 год
Nline
Nline
AndreyM
Andrey M
45 лет, Киев
elvalery
elvalery
Киев
romava
romava
khortiza7777
khortiza7777
55 лет
Aristarkh
Aristarkh
Мироновка
anzevs
Влад Великолепный
Киев
все подписчики
Народний депутат Верховної Ради України VIII скликання
9 апреля 2012, 14:44

Золота лихоманка

Вулиці столиці України прикрасили рекламні білборди із закликом НБУ до населення продавати золото. Різні герої з плакатів пропонують громадянам «Прийняти участь у формуванні золотовалютних резервів для майбутніх поколінь». Свою цікавість до запасів золота та валюти в громадян України НБУ почав виявляти ще наприкінці минулого року. Зокрема, змінивши податкові норми стосовно скуповування лому дорогоцінного металу в населення та розробивши схему випуску цінних паперів, прив’язаних до вартості золота на біржі. Тим самим регулятор намагається знизити інтерес громадян до скупки реального металу. Крім того  НБУ турбує невпинне зниження об’єму золотовалютних резервів країни якраз в той час коли перемовини із МВФ зайшли в глухий кут.

Проте громадяни не поспішають інвестувати в інструменти НБУ, тим паче продавати  наявне золото по ціні, яка відповідає показникам кінця 2011 року. Звісно, за минулий рік дорогоцінний метал подорожчав на 10%, але це не йде ні в яке порівняння із 25% заробітками інвесторів у 2010 році. Після того як у вересні 2011 року ціна золота досягла своєї найвищої в історії позначки $1920,80 за трійську унцію (+46% відносно початку року) вже наприкінці грудня вона становила менше $1600. Стрімке зростання ціни золота, спричинене очікуваннями другої хвилі фінансової кризи, спонукало інвесторів якомога скоріше позбавитися від ризикованих активів та «перейти» у золото, яке традиційно вважається надійним активом у неспокійні часи фінансової нестабільності.

Але поки що друга хвиля так і не прийшла. Незважаючи на великі дисбаланси та ризики у світовій економіці з’явилися перші ознаки оздоровлення. Тому золото, піднявшись в ціні приблизно на 8% за два з половиною місяці 2012 року, знову втратило свої позиції. Його подальші перспективи напряму будуть залежати від того, чи зможе і надалі світова економіка протистояти кризовим явищам та наскільки швидко буде йти процес її «одужання». До речі, деякі світові експерти продовжують наполягати на тому, що вже до кінця цього року ціна золота може злетіти до $2000 за унцію. Більш реальний сценарій виглядає так: подорожчання металу може відбутися в межах 10-15%, тобто не більше ніж торік.

Але навіть якщо це станеться, громадянам країни треба пам’ятати, що заробити на зростанні ціни дорогоцінного металу зможуть лише банкіри, які встановлюють маржу між покупкою та продажем злитків на рівні 10-20%. Тому слід розуміти, що вкладаючи в золото, можна лише зберегти свої кошти, а не примножити їх, тим паче у короткостроковій перспективі.

Просмотров: 1247, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Комментарии - 1

+
0
brigadirius
brigadirius
10 апреля 2012, 11:39
#
Сьогодні маржа 2,5 копійки на грамі: http://tables.finance.ua/ru/metals/cash/~/ua/XAU/90/2012/4/10/4/1
Не вводьте в оману читачів баснями про 10-20% маржу.
Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться