Минфин - Курсы валют Украины

Установить
Demchak
Руслан Демчак
Зарегистрирован:
19 августа 2011

Последний раз был на сайте:
11 октября 2023 в 21:15
Подписчики (36):
buratinko
buratinko
Украина
71529233
Sanuxa Gogoman
vista1
vista1
himik23
himik23
olexch
Александр Чернов
41 год
Nline
Nline
AndreyM
Andrey M
45 лет, Киев
elvalery
elvalery
Киев
romava
romava
khortiza7777
khortiza7777
55 лет
Aristarkh
Aristarkh
Мироновка
anzevs
Влад Великолепный
Киев
все подписчики
Народний депутат Верховної Ради України VIII скликання
26 марта 2012, 20:18

Фонд гарантованої ліквідації

Якщо підписаний президентом 19 березня Закон «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» буде опубліковано до квітня, то вже у жовтні (через півроку після опублікування) в Україні з’явиться новий орган фінансового контролю – Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (далі – ФГВФО). Крім того, прийняття НБУ рішення про віднесення того чи іншого банку до категорії проблемних стане банківською таємницею.

Ці зміни були необхідні, як пояснюють автори законопроекту №9342 (який врешті і був прийнятий як закон), аби зміцнити вітчизняну фінансову систему та надати їй можливість залучати фінансові ресурси задля стабільної та надійної роботи. Бо, як свідчить досвід Нацбанку, отриманий в умовах системної фінансової кризи, у процесі роботи з проблемними фінустановами та виведення з ринку неплатоспроможних банків не завжди вдавалося на достатньому рівні забезпечити  необхідну ефективність та оперативність дій. Тому, щоб зменшити навантаження на підрозділи банківського нагляду НБУ, які вимушені займатися проблемними банками та виведенням з ринку неплатоспроможних банків було вирішено передати ці функції ФГВФО, який до сих пір  виступав лише у якості виплатної каси по розрахунку із вкладниками прогорілих банків.

Передбачається, що підзвітний Кабміну та НБУ фонд гарантування вкладів зможе не тільки контролювати виконання банками зобов’язань по участі в системі гарантування вкладів (куди мають увійти всі банківські установи), а й видавати нормативні акти у межах своєї компетенції. Зокрема, вивід банку з ринку та призначення тимчасової адміністрації Фонд може розпочати лише після того, як НБУ прийме рішення про віднесення банку до категорії неплатоспроможних.

В цілому, закон передбачає, що Нацбанк продовжуватиме виконувати функції з банківського регулювання та нагляду, у тому числі здійснюватиме посилений нагляд за діяльністю проблемних банків, крім запровадження тимчасової адміністрації або призначення ліквідатора. В той же час, ФГВФО здійснюватиме виведення з ринку лише неплатоспроможних  банків найменш витратним методом.

До таких фінустанов банк може бути віднесений, наприклад, у випадку не приведення своєї діяльності у відповідність із законом протягом 180 днів після визнання його проблемним банком. А проблемним він може стати по одному із п’яти критеріїв, визначених у новому законі. Проте остаточно ліквідувати банк може лише НБУ.

На перший погляд ідея запровадження державного інституту, який би опікувався проблемами виведення з ринку збанкрутілих фінустанов, розпродажу їхнього майна та розрахунку із вкладниками і кредиторами виглядає слушною та такою, що відповідає міжнародному досвіду. Але зважаючи на українські реалії, можна припустити, що розділення відповідальності між НБУ та ФГВФО спричинить зайву непрозорість самого процесу ліквідації.

Просмотров: 1747, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Комментарии - 6

+
0
fakON
fakON
26 марта 2012, 20:48
#
Ув. Руслан ви дуже точно все описали а конкретніше всього звучить один останній рядок…
+
+3
somilitark
somilitark
26 марта 2012, 20:54
#
Да здравствует очередной узаконеный лохотрон маштабом в 320 ярдов гривен!

поздравляю деполюдей с рождением органа на который теперь прийдется молится, тем более гарантий теперь на возврат никаких(!)
+
+8
ded
ded
27 марта 2012, 9:27
#
Создается еще одна новая бюрократическая структура.С новыми должностными полномочиями, окладами.автопарком с последующими поездками за рубеж для обмена опытом, а главное еще один рычаг для контроля и влиянния на финансы всей страны.Схема только старая-коррупционная.Интересно, а кто будет управлять этим «предприятием»?
+
0
somilitark
somilitark
27 марта 2012, 11:58
#
А что есть варианты как не ставленника семьи?
+
0
ded
ded
27 марта 2012, 12:22
#
Да, вариантов нет.
+
0
somilitark
somilitark
27 марта 2012, 12:29
#
Ну есть конечно, Вам то не не знать Владимир Ильич!
Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться