Минфин - Курсы валют Украины

Установить
VictorS
Зарегистрирован:
14 ноября 2012

Последний раз был на сайте:
10 апреля 2024 в 18:52
Подписчики (482):
squeez
squeez
kingcity
kingcity
53 года, Львів
Secsott
Secsott
044blog
044blog
36 лет, Киев
norma3
norma3
987
987
83897534
Dmitriy Pankov
Odessa/Yuzhny
Pawa13
Pawa13
naf422
naf422
KIA47
KIA47
uliymua
uliymua
meag
meag
50 лет, Вараш
все подписчики
VictorS — Я вернусь
1 июня 2016, 8:41

НБУ опублікував макроекономічний та монетарний огляд за травень 2016 року

http://www.bank.gov.ua/doccatalog/document?id=31883777

Документ досить об’ємний і кожен може самостійно його прочитати. Загальне враження – НБУ задоволений певними показниками, хоча вони і мають різну напрямленість. Щось зросло, щось впало. Прориву ніде не спостерігається. Проте окремі показники досить цікаві. Пропоную короткий коментар з цього приводу.

Доходи зведеного бюджету значно гірші від прогнозованих.

У квітні 2016 року доходи зведеного бюджету становили 55.7 млрд грн і були на 4% менше ніж в квітні 2015 року (58.1 млрд грн), констатують експерти CASE Ukraine..

А планувався ріст доходів, порівняно з 2015-м роком, на 11,7%. Фактично, за чотири місяці 2016-го, маємо лише 4,6%. Графік свідчить, що в мінусі державні доходи вже три місяці поспіль. Це означає, за висновком В. Пинзеника, що «За таких тенденцій доходна частина бюджету не має шансів бути виконаною». Простіше кажучи — грошей в бюджеті катастрофічно не вистачає і до кінця року їх теж не вистачить. Принаймні так вважає В. Пинзеник. Де беруть? – Позичають.

Про це я написав в статті «Паскудна історія». Хто пропустив – читайте.

http://minfin.com.ua/blogs/VictorS/97260/

А тепер погляньте на таблиці доходів і видатків.

Вражають видатки на обслуговування боргів. СТО мільярдів гривень! Очевидно, що це цифри в річному вимірі. Третя позиція за розміром у видатках. І це за фактом лише відсотки, бо основна частина боргу перенесена на 2019-й і пізніші роки. Уявіть собі що буде, коли цей час прийде. Бо відсотки за запозиченнями становлять приблизно десяту частину від самих запозичень. І от тоді цей рядок перейде на перше місце і повністю обнулить бюджет. Пенсіонерам, яким і так грошей вже не вистачає, стане вкрай сутужно. Єдиний вихід, і то лише частковий, — підвищення пенсійного віку. До 2019-го цей резерв буде вичерпаний і колапс пенсійної системи неминучий. Просто зважте, що для виплат відсотків в 2016-му потрібно віддати доходи двох місяців (таких як квітень). Виглядає банально, але це шоста частина всіх доходів. І це означає, що країна вже в борговому зашморзі. Неважко здогадатися і кого народ буде вішати в ньому, коли виплати припиняться.

В цьому зв’язку — іще один досить цікавий момент, який стосується політики НБУ щодо БСУ. А саме, — НБУ перетворився в такий собі сурогат реального сектору економіки і кредитується в банків, продаючи їм депозитні сертифікати.

Частина діаграми (залита кольором охри) — це самі ті гроші, які НБУ бере в БСУ. Бере з вище наведених причин. Бо грошей в бюджеті не вистачає, та й надлишок ліквідності не повинен тиснути на курс гривні, то ж маємо отакий собі абсурд: банки замість реального сектору економіки кредитують НБУ. Чим це закінчиться — теж неважко спрогнозувати. Грошей в держави і так не вистачає, так вона ще й утримає банківську систему, сплачуючи їй відсотки за депозитними сертифікатами. І те, що ота купа, кольору дитячого лайна, врешті решт таки утопить владу, яка просто все покине і втече, теж очевидно. Подейкують, що й сама влада не сидить склавши руки і готується до втечі шляхом підготовки імпічменту. То ж як тільки в парламенті такий проект закону з’явиться, то це буде свідчити, що пора втікати вкладникам з банківської системи.

Складається парадоксальна ситуація. Народ несе свої гроші в банки (намагається їх зберегти), а влада бере ці гроші і затикає ними бюджетні дірки. Про те, що банківська система на межі краху, свідчить і інтерв’ю, в минулому заступника голови НБУ, Олександра Савченка. http://www.ukrlife.tv/video/politika/55-bankov-zakryvaiutsia-po-zakazu-aleksandr-savchenko

Я особисто двічі його прослухав і рекомендую зробити це і читачам.

Погляньте. У квітні зафіксовано збільшення залишків депозитів у банках як в національній, так і в іноземній валюті (у доларовому еквіваленті). Загальні залишки депозитів у національній валюті за місяць зросли на 2.0% (на 11.8% р/р), що відбулося як за рахунок приросту коштів нефінансових корпорацій (на 3.2%), так і домашніх господарств (на 2.1%). Збільшення коштів у іноземній валюті (у доларовому еквіваленті) за місяць становило 1.7% насамперед внаслідок приросту коштів на депозитних рахунках нефінансових корпорацій (5.4% м/м), депозити домашніх господарств збільшилися лише на 0.3%. Це відповідним чином вплинуло на уповільнення річних темпів зниження загального обсягу депозитів в іноземній валюті (у доларовому еквіваленті) до 15.9% та депозитів домашніх господарств до 23%. Залишки коштів нефінансових корпорацій, вперше за останні два роки, збільшилися у річному вимірі на 2%.

Своїми словами це означає, що гроші і бізнес і населення таки несе в банки. А система поступово валиться і розкрадає ці гроші, про що свідчать і цифри і інтерв’ю О. Савченка. А банки через значні ризики неповернення кредитів не мають реального виходу і замість кредитування реального сектору економіки просто купують депозитні сертифікати НБУ.

І найбільші банки системи, а це передусім її державні банки, не мають куди дівати свою ліквідність, бо гроші несуть передусім в державні банки через гарантію їх повернення в повному обсязі.

125 мільярдів недіючих кредитів в групі державних банків. Це означає, чи то через непрофесіоналізм їх менеджменту, чи то по злому наміру, але банки змушені тримати в резервах НБУ адекватні суми для запобігання можливого розриву ліквідності.

ОЩАДБАНК ОЦІНИВ РОЗРИВ ЛІКВІДНОСТІ ДО БЕРЕЗНЯ-2017 НА ДЕСЯТКИ МІЛЬЯРДІВ ГРИВЕНЬ.

УКРЕКСІМБАНК НЕ НАВАЖИВСЯ ОЗВУЧИТИ ДЕТАЛЬНІ ОЦІНКИ РОЗРИВУ ЛІКВІДНОСТІ.

УКРГАЗБАНК ОЦІНИВ СВІЙ РОЗРИВ У ЛІКВІДНОСТІ НА 12,6 МЛРД ГРН.

Загалом розрив в ліквідності на кінець березня 2016-го складає суму більшу від недіючих кредитів. Але вкладники дали цим банкам багато більше грошей і вони зберігаються в резервах НБУ і в депозитних сертифікатах НБУ. Це означає, що піраміда в державних банках набула збоченого характеру. Мало того, що нових депозитів все більше і більше, так гроші ці вкладаються не в кредити реальному сектору, а тупо йдуть державі. По суті НБУ спасає державні банки від банкрутства, перебираючи на себе їх функції. Зрозуміло, що це не може продовжуватися вічно. Як тільки почнеться відтік коштів, систему вже врятувати буде не під силу навіть державі. Піраміди завжди падають. Це лише питання часу.

Просмотров: 729, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Комментарии - 3

+
0
knaz197
knaz197
1 июня 2016, 17:58
#
Печалька…
+
0
Letos
Letos
2 июня 2016, 17:35
#
Тобто: 100 ярдів відсотків — це виплачено має бути за 2016 рік? чи за січ-квіт?
+
0
VictorS
VictorS
3 июня 2016, 5:33
#
За 2016-й. Вся доходная часть 595 млрд. грн. и судя по доходам выполнена не будет. Вот Арбузов злорадствует по этому поводу: https://www.facebook.com/SergiyArbuzov/posts/1079221928806091
Да и Пинзенык в печали: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=292841517724639&set=a.163056537369805.1073741828.100009963799434&type=3&theater
Когда придет пора выплачивать тело долга в 2019-м и расходы по этой статье возрастут до 200-300 млрд. в год, вот тогда окончательно станет ясно в каком месте мы оказались. Ведь проценты составляют примерно 10%.
Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться