Минфин - Курсы валют Украины

Установить
VictorS
Зарегистрирован:
14 ноября 2012

Последний раз был на сайте:
10 апреля 2024 в 18:52
Подписчики (482):
squeez
squeez
kingcity
kingcity
53 года, Львів
Secsott
Secsott
044blog
044blog
36 лет, Киев
norma3
norma3
987
987
83897534
Dmitriy Pankov
Odessa/Yuzhny
Pawa13
Pawa13
naf422
naf422
KIA47
KIA47
uliymua
uliymua
meag
meag
50 лет, Вараш
все подписчики
VictorS — Я вернусь
21 мая 2016, 9:50

Як Україна «кинула» іноземні банки

Щоб зрозуміти причини, за якими іноземні банки прагнуть залишити терени України назавжди, поглянемо на основні показники діяльності банків України по групі іноземних банківських груп станом на 01.04.2016.

Зверніть увагу на загальні показники в рядку «Усього по банкам іноземних банківських груп». Зокрема, на розмір кредитів, класифікованих за IV і V категоріями якості. Їх НБУ називає також недіючими кредитами. Їх понад 210 млрд. грн. і вони в загальних активах цих банків складають 48%. Практично половину. І це відповідає коментарям угорського банкіра Тамаша Хак-Ковача, який визнаний експертом в управлінні репутацією компанії. Він назвав частку таких кредитів в «ОТП БАНК» в розмірі половини від їх загальної суми. Таблиця дає нам більш точну вагу проблемних кредитів в «ОТП БАНК» 48%. Практично це означає, що іноземні банки вляпалися в українське лайно по повній. Їх просто кинули. Дірка в активах в розмірі 210 млрд. грн. зробила їх майбутню роботу в Україні безперспективною. Мало того, що потрібно буде майже 8 млрд. дол. США для того, щоб заткнути таку діру, але подібний досвід говорить, що довіряти боржникам в Україні немає жодного сенсу – краще просто піди звідси і забути про цей жах. Для порівняння, в опублікованому в 2010 році звіті Raiffeisen International Україна «почесно» займала перше місце за рівнем проблемних кредитів (NPL -Non performing loans — кредити з простроченням більше 90 днів) з показником 23,6%. Для порівняння, в Росії у Raiffeisen International «проблемка» становила лише 10,3%, а середній показник по групі в центрально-європейських країнах знаходився на рівні 6,5%. Схожа ситуація з угорським OTP Bank, у його «дочки» в Україні NPL становила 22,3%, в Росії — 12,4 %, Угорщині — 7,9%. Але це було давно і на даний час змінилося в гіршу сторону практично в два рази. Окремі банки виділяються на загальному тлі просто до неможливості. Скажімо, Промінвестбанк має 75% проблемних кредитів в загальних активах банку, ВТБ БАНК взагалі — 151%, що свідчить про те, що цей банк крім проблемних кредитів вже не має активів, такий собі банк-зомбі. Ну і так далі по списку. Найбільші банки групи відображені на діаграмі:

Не називаючи банки поіменно, кожен сам побачить стан справ і дірки в активах іноземних банків. Лише кілька іноземних банків мають проблемних активів в межах до 10%. Решта значно перевищують цю межу і збираються втікати. Зрозуміло, що це не залишиться для України без наслідків, адже кожний іноземний інвестор буде користуватися при інвестуванні послугами банків, а кредитна історія країни в цілому вже є вкрай негативною і відіб’є охоту інвестувати в Україну навіть в останніх із могікан. Як це відобразиться на економіці України, думаю, всім зрозуміло. Адже це остання надія на її зростання. Не буде інвестицій – не буде зростання. Не буде зростання — і життя в жебрацтві на довгі роки. Крайній ступінь безнадії буде штовхати ситуацію в країні до революційних катаклізмів, що ми вже один раз пережили.

Просмотров: 1299, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Комментарии - 3

+
+48
zaNOza :)
zaNOza :)
21 мая 2016, 14:47
#
Не рассматриваете, что выживают преднамеренно? Есть у своих алигархов свои банки, и второе вы забыли про приватизациию, когда её проедет и денег не будет во тогда и будет жо, НЕ сегодня
+
0
alex237
alex237
21 мая 2016, 16:04
#
+++
+
+13
aquarius
aquarius
31 мая 2016, 11:57
#
Интересная ситуация с ВТБ. Не секрет, что основной целью выхода ВТБ (напомню: государственного банка) на украинский рынок было усиление влияния на украинский бизнес. И совсем не заработок! Каким образом предполагалось усиление влияния: «закредитовывание» интересных предприятий из интересных отраслей экономики с дальнейшим их удушением через банкротство. Итоговым бенефициаром имущества должника был бы либо ВТБ, либо приближенная к нему структура. И попробовал бы кто-то из должников «порешать» через суды вопрос ухода от обязательств перед ВТБ — сразу бы включилась «политическая поддержка» со стороны ВР или АП в лице пророссийски настроенных «товарисчей».
Однако наступил Евромайдан. И наброшенная ВТБ-банком на заемщиков кредитная петля перестала затягиваться.
Как-то так я вижу ситуацию с ВТБ. Да и с Проминвестбанком впридачу.

P.S. Сбербанк России, на мой взгляд, заходил в Украину прежде всего для «оккупации» розницы, а не для захвата предприятий. Да и Г.Греф никогда не производил впечат
Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться