Минфин - Курсы валют Украины

Установить
Serginvest
Serginvest
Зарегистрирован:
16 января 2012

Последний раз был на сайте:
11 октября 2023 в 21:22
16 января 2012, 22:36

Оподаткування інвестиційного доходу фізичної особи у 2012 році

В 2012 році в сфері ринку цінних паперів набули певні зміни податкового законодавства,  що зобов’язали, торгівців цінними паперами, виконувати функції податкових агентів (відповідно до підпункту 170.2.9 пункту 170.2 статті 179 Податкового кодексу України).

Процедуру розрахунку прибутків та збитків фізичних осіб від інвестиційної діяльності затвердили методикою Міністерства фінансів України, яка визначає інвестиційний прибуток професійним торговцем цінними паперами при виконанні функцій податкового агента. (на даний час ще не вступила в дію).

Відповідно до цієї Методики та Податкового Кодексу, фізичним особам,  клієнтам торговців ЦП, потрібно звернути увагу на те, що  з 2012 року загальний фінансовий результат розраховується окремо за  операціями на організованому ринку цінних паперів (операції на Український біржі), та на не організованому (переговорні операції).

Також, в 2012 році, якщо фізична особа побажає здійснити операцію продажу цінних паперів через нового торгівця ЦП, то торговцю ЦП потрібно буде надавати підтверджуючи документи вартості придбаних в минулому цінних паперів.

Якщо торговець ЦП буде комісіонером при купівлі-продажу ЦП, тобто розрахунки не будуть проходити через розрахунковий рахунок торгівця ЦБ, то він таку операцію відобразить в податковій декларації, за результатом цих операцій фізична особа самостійно буде звітуватись до податкової.

Відсоткова ставка податку складає, від 15 до 17 відсотків в залежності від суми отриманого інвестиційного доходу.

Як бачимо Держава посилює контроль за сплатою податків, а те, що вони йдуть не за призначенням то вже справа компетентних органів.

Просмотров: 2338, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Комментарии

Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться