Минфин - Курсы валют Украины

Установить
Demchak
Руслан Демчак
Зарегистрирован:
19 августа 2011

Последний раз был на сайте:
11 октября 2023 в 21:15
Подписчики (36):
buratinko
buratinko
Украина
71529233
Sanuxa Gogoman
vista1
vista1
himik23
himik23
olexch
Александр Чернов
41 год
Nline
Nline
AndreyM
Andrey M
45 лет, Киев
elvalery
elvalery
Киев
romava
romava
khortiza7777
khortiza7777
55 лет
Aristarkh
Aristarkh
Мироновка
anzevs
Влад Великолепный
Киев
все подписчики
Народний депутат Верховної Ради України VIII скликання
13 августа 2012, 10:14

Розплата за обіцянки

Починаючи іще навесні приворожувати електорат підвищенням розмірів соціальних виплат, українська влада сподівалася на зростання вітчизняної економіки. Спираючись на показники першого кварталу, керівництво країни запевняло, що восени (коли мають відбутися парламентські вибори) грошей вистачить на всіх.

І на перший погляд так воно і є. У другому кварталі 2012 р. Держстат зафіксував зростання ВВП країни на 1,9% відносно першого кварталу, та на 3% до аналогічного періоду минулого року. За сім місяців 2012 р. бюджети всіх рівнів отримали 161,1 млрд грн. податкових надходжень, що на 13,3 млрд. грн. перевищує минулорічні показники.  

Урядовці із задоволенням констатують, що все іде за планом. При цьому ніби забуваючи, що заплановане зростання ВВП на 2012 рік – це 3,9. Тобто є недовиконання!

Крім сільського господарства у всіх галузях економіки спостерігається застій. Gосилення податкового тиску одразу ж відобразилося на економічних показниках. Цьому сприяло також погіршення стану світової економіки (і як наслідок, падіння попиту на українську експортну продукцію). В тому ж таки червні дефіцит зведеного платіжного балансу виріс до $1,542 млрд. (у 4,1 рази порівняно із червнем 2011 р.). А прогнозоване зростання економіки навіть не зможе перекрити дефіцит бюджету держави. Вочевидь, уряду все складніше нарощувати доходи, щоб підтвердити стабільне зростання економіки. За січень-червень доходи державної казни виросли майже на 17%, але при цьому дефіцит бюджету виріс за місяць майже удвічі (до 6,7 млрд грн. з 3,6 млрд грн. за підсумком 5 місяців).

 

Вирішувати ці проблеми влада намагається звичним способом – позичаючи гроші. Зокрема, недавніми змінами до держбюджету об’єм державних гарантій був збільшений більш ніж у четверо (з 15 до 68,8 млрд грн). Зважаючи на те, що загальна сума цього боргу вже складає майже 482 млрд грн. В майбутньому Україна може стикнутися із проблемами залучення додаткових коштів в умовах підвищеної недовіри інвесторів до суверенних боргів. При цьому резерви Нацбанку для підтримки курсу обмежені, а девальваційні очікування ростуть. В липні НБУ вимушений був витратити із резервів $1,24 млрд, щоб задовольнити попит на безготівкову валюту. А сам об’єм торгів виявився максимальним із 2010 року – $17,7 млрд. Збільшується попит і на готівкову валюту з боку населення. 

Знизити цей попит влада намагається шляхом випуску казначейських зобов’язань (КЗ), право на випуск яких вже отримав Мінфін. А для поповнення резервів Нацбанк пропонує знову ввести (звісно, тимчасово, лише на півроку!) обов’язковий продаж валютної виручки (законопроект №11033). І не виключено, що буде введений додатковий податок на придбання готівкової валюти (3%). Тобто платити за соціальні обіцянки уряду, як завжди бувало, будемо платити ми.

Просмотров: 1005, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Комментарии

Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться