Минфин - Курсы валют Украины

Установить
Demchak
Руслан Демчак
Зарегистрирован:
19 августа 2011

Последний раз был на сайте:
11 октября 2023 в 21:15
Подписчики (36):
buratinko
buratinko
Украина
71529233
Sanuxa Gogoman
vista1
vista1
himik23
himik23
olexch
Александр Чернов
41 год
Nline
Nline
AndreyM
Andrey M
45 лет, Киев
elvalery
elvalery
Киев
romava
romava
khortiza7777
khortiza7777
55 лет
Aristarkh
Aristarkh
Мироновка
anzevs
Влад Великолепный
Киев
все подписчики
Народний депутат Верховної Ради України VIII скликання
1 июня 2012, 11:25

Чи підтримує Україна своїх експортерів?

23 травня на підпис президенту України надійшов закон (законопроект № 9373) про державну фінансову підтримку національного експорту, який передбачає створення спеціальної держфінустанови у формі публічного акціонерного товариства зі статутним капіталом 50 млн грн. Держпідтримка здійснюватиметься шляхом страхування експортних контрактів, інвестицій, а також надання гарантій банкам-кредиторам за наданими експортними кредитами. Крім того, установа зможе гарантувати виконання зобов'язань українськими експортерами під час участі в міжнародних тендерах.
Незважаючи на непрозорість процедур ухвалення рішень про надання держпідтримки окремим підприємствам та запровадження «паралельного» регулювання відносин між суб’єктами та державою (всупереч концептуальним основам базових законів) в області держфінансів, страхування, діяльності фінустанов, зокрема банків, є висока вірогідність, що гарант таки підпише цей документ. Один із аргументів – подібні агенції є в більш ніж 70 країнах світу, в тому числі майже у всіх країнах Східної Європи, а також Балтії. 
Така поспішність зрозуміла. Згідно з недавнім звітом Всесвітнього економічного форуму (ВЕФ), Україна погіршила свої позиції по рівню залучення у світову торгівлю. Відповідний індекс вказує на несприятливість державної політики та інфраструктури для руху товарів через кордони. За два роки ми втратили п’ять позицій та займаємо 86 місце серед 132 країн (для порівняння: Польща на 48-му). За даними СОТ, Україна увійшла до 25-ки світових імпортерів, за об’ємами імпорту ($83 млрд в 2011 р., доля на глобальному ринку – 0,6%). Але так і не потрапила до такого ж переліку експортерів. За минулий рік від’ємне торгове сальдо країни склало $6,7 млрд. На 2012 рік український уряд вже знизив попередній прогноз зростання експорту з 9,2% до 6,3%. 
Звісно, така ситуація не може не турбувати, беручи до уваги той факт, що зараз Україна фактично позбавлена можливості залучення зовнішнього фінансування. До того ж, стан вітчизняного фінансового ринку, за даними того ж ВЕФ, ставить нас на 54-те місце серед 60 країн із розвиненими фінансовими ринками. От чи справиться із задачею стимулювання експорту держустанова із статутним фондом в 50 млн. грн. — залишається великим питанням!
 
Просмотров: 836, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Комментарии

Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться