Минфин - Курсы валют Украины

Установить
1 сентября 2009, 8:30 Читати українською

Открытое письмо финансистов главе НБУ

ДОКУМЕНТ

(подается на языке оригинала)

31 серпня 2009 р.

Голові Національного Банку України п. Стельмаху Володимиру Семеновичу

 

Вельмишановний Володимире Семеновичу!

Ми, фінансові аналітики та фахівці облігаційного ринку, що підписалися під цим зверненням, висловлюємо Вам свою глибоку повагу та хотіли б донести до Вашої уваги таке.

Ми, як представники аналітичного середовища ринку облігацій України, є послідовними прихильниками розвитку даного сегменту фінансового ринку України за провідними світовими стандартами. Така прихильність підкріплюється щоденною працею щодо надання неупереджених оцінок та рекомендацій широкому колу інвесторів як українських, так і іноземних.

З огляду на це, нас непокоїть ситуація, що склалася на українському ринку облігацій після прийняття НБУ Постанови №421 від 22.07.2009 р. А саме, Національний Банк України цією Постановою заборонив банкам, які мають збитки, здійснювати достроковий викуп своїх облігацій, за винятком випадків, коли такий викуп відбувається по ціні не вище 50% та не призводить до суттєвого погіршення ліквідності банку. Незважаючи на той факт, що Міністерство юстиції України не зареєструвало цю Постанову, комерційні банки застосовують вищевказану постанову як чинну, що є приводом для невиконання деякими емітентами своїх зобов’язань по облігаціям. Дії банків-емітентів облігацій щодо невиконання власних зобов’язань (несплата купонних платежів, відмова від дострокового погашення облігацій по оферті) є нічим іншим, як обмеженням прав інвесторів (фізичних та юридичних осіб) – власників облігацій.

Ми вважаємо, що це наносить непоправну шкоду функціонуванню фінансової системи та інвестиційного середовища шляхом дискредитації українського ринку облігацій, який містить широку низку ризиків, серед яких одним з найбільш суттєвих є ризик втручання державних регуляторних органів (навіть якщо такі дії регулятора здаються виправданими з точки зору захисту певних суб’єктів господарювання). Хочемо нагадати, що ціла низка організацій, включаючи МВФ, закликали і закликають владні структури України до повноцінного розвитку внутрішнього ринку облігацій (державних, місцевих рад та різних суб’єктів господарювання, як державних, так і приватних). На сьогодні шлях до цієї мети усипаний різними проблемами, які потребують злагоджених дій влади, регуляторів і учасників ринку. Однією з таких серйозних перешкод щодо становлення ринку після фінансової і економічної кризи 2008-09 рр. є саме вищезгадана постанова НБУ у частині викупу банками облігацій по оферті. На нашу думку, по своїй суті вона несе більше шкоди, аніж користі через те, що більшість банків, облігації яких знаходяться у інвесторів, здатні самостійно або достроково викупити облігації, або здійснити їх реструктуризацію на умовах, які були б взаємоприйнятними як для банку-емітента, так і для інвесторів. Окрім того, використовуючи дану постанову, банки можуть уникати виконання своїх зобов’язань штучно утворюючи збитки.

У зв’язку з вищевказаним просимо Вас вилучити частину 3 пункту 3 із Постанови НБУ № 421 з метою приведення її у відповідність до норм законодавства, що регулює обіг цінних паперів.

З повагою,

Вальчишен Олександр, Інвестиційний Капітал Україна

Сливинська Ольга, Dragon Capital

Герус Андрій,

Климчук Олександр, Concorde Capital

Мирончук Максим, Ренесанс Капітал

Фурса Сергій, Аструм

Степанов Костянтин,

Сальников Михайло, Сократ

Нестеренко Володимир, Galt and Taggart

Перепелиця Інна,

Головко Костянтин, KBC Securities

Когут Ігор, Фінекс-Україна

Базилевич Оксана, Фінекс-Капітал

Лиходід Сергій, Тект-Трейд

Мороз Володимир, ІТТ-інвест

Казначеєва Наталія, Інвестиційний Стандарт

Хоменко Руслан, ФК «Unives »

Гринів Володимир, Універсальна

Дрібнюк Андрій, Оптіма-Капітал

Король Вячеслав Арт Капітал

Леміш Олеся, Всесвіт

Олексій Орлов, Foyil Securities

 

Комментарии

Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться